Sabtu, 12 Ogos 2017

MEMORI YANG TERINDAH

Rasanya dah lama tak update blog ni. Maklum la, asyik main facebook ngan Instagram je..
Kalo nak ikut perkembangan, maybe boleh follow IG Id allaboutlifeanddream

Hmm..
Bila dah merasa kehilangan baru kita terkenang masa yang lepas.
Yup, memang sah ayat tu.

Selepas pemergian kedua arwah mak ngan abah, semua memori bersama arwah mula bermain di ingatan. Memori dari kecil hinggalah  semasa menjaga arwah semasa jatuh sakit. Alhamdulillah, segala pengorbanan untuk menjaga mereka dapat di fahami oleh isteri yang tersayang. Kredit kepada pn Hafsah Zainuri kerana menjadi isteri yang prihatin. In Sha Allah, sekarang akan lebih banyak meluangkan masa untuk keluarga sendiri.

Bila terasa kehilangan kedua-dua arwah, memori bersama mereka semasa kecil hinggalah dewasa menjadi pengubat rindu. In Sha Allah, segala pesanan dan didikan arwah akan diterapkan kepada anak-anak. Ilmu yang disampaikan biarlah berpanjangan untuk menjadi bekalan arwah di sana. Banyak nasihat dari arwah abah banyak digunakan untuk meneruskan kehidupan dan menjadi pedoman untuk memajukan diri.

Arwah abah banyak mengajar untuk survive dalam hidup. Walaupun belajar tinggi tapi tak boleh nak survival pun susah gak kan? Kalo ada pencen pun sama gak pesanannya (arwah seorang pesara). So, pengalaman arwah banyak gak betulnya. Arwah dah jadi pesara, peniaga di pasar dan juga seorang petani. Arwah selalu pesan, jangan lupa fikir apa akan jadi masa depan sebelum kita buat sesuatu. Bila besar dan berkeluarga, baru dapat mendalami ayat tu. Tak sangka, arwah dah menerapkan kami adik beradik agar berfikir kehadapan.

Arwah mak pula banyak mendidik cara mengurus diri. Terutama bab makan. Kalo dengar agak kelakar, tapi banyak betulnya. Dulu arwah mak selalu suruh belajar memasak, masa tu sebagai seorang lelaki agak ngeluh juga. Tapi sekarang, dah tahu kalo tak pandai masak agak rugi. Takkan nak makan luar je kot. Bila dah kawin, dapat gak masak utk keluarga. Memang ada isteri, tapi kalo dapat masak bersama kan lg syok. Maklum la, dengan harga barang zaman sekarang ni.

Banyak lagi pesanan dan ajaran arwah yang akan menjadi memori yang terindah. Kalo tak percaya, korang mesti ada pengalaman membesar kan? Macam tu lah memori yang akan tersemat abadi buat selamanya. MEMORI MEMBESAR BERSAMA ARWAH ABAH DAN ARWAH MAK..

AL-FATIHAH BUAT ALMARHUM HAJI ALIAS BIN AHMAD dan HAJAH HAMIDAH BINTI OTHMAN

amin...

#allaboutlifeanddream

Tiada ulasan: